Forsiden
Kontakt
Dyrene
Årets gang
Vagter
Vagtplan
Vejledning
Kursus
Indfangning
Slagtning
Udlevering
Slutafregning
Socialt
Kogebog
Foreningen
Medlemsskab
Billedarkiv
Fra medlem til medlem
Andre foreninger
Index
 
Kort vagtvejledning (pdf-fil)
eller som html

Sådan foregår en vagt

1. læs ”vagtbogen”

Vagtbogen er i fodertønden i en lille pose.

  • Se hvornår der sidst er skrevet i bogen

  • Læs som minimum sidste vagts bemærkninger og evt. et par dage tilbage. Dette for at se, om der noget særligt du skal se efter når du senere skal i folden

Som ejere af kvierne, har vi et ansvar for at se til dyrene jævnligt. Her kontroller vi, at de er der (tæller dem) – at de ser ud til at have det godt – at de har vand – at hegnet er intakt og at der er strøm i hegnet.

Her er en håndfuld gode råd.

Først og fremmest: Pas godt på jer selv! Sammenlignet med de fleste andre kvægracer er vore høveder nogle sløve læs, men de sætter pris på koslik og på at blive kløet og klappet både for og bag. I sådanne venlige situation har de for vane at komme ganske tæt på og kaste hovedet tilbage af ren fryd. Så pas på! Klap ikke vore dyr uden solidt fodtøj og hold aldrig hovedet ind over kviens hoved; vores dyr lægger noget andet og mere i et kærligt knus.

Husk koslik! En koklappers vigtigste opgave er at skabe tryghed. Trygge dyr bliver større, mere møre og mere saftige. Og de er langt lettere at omgås. Tænk blot på det berømte japanske kobe-kvæg, der dagligt bliver masseret med øl! Den tryghed skaber vi ikke blot med klap alene, men også med koslik.
Hvert år anskaffer vi sækkevis af knækket havre, som er kviernes ”vingummibamser”. Havren opbevares i store blå plasttønder ved Naturcentret.

Hver gang, I er på vagt, fylder I en spand med havre, som I tømmer ud i foldens fodertrug. I gamle dage havde vi blikspande, men de forsvandt hele tiden. Tag alligevel en kæp med og slå på spanden. Hvis I kan få høvederne til at æde direkte fra spanden, er det ren idyl.

Men kvierne er også glade for gulerødder, æbler, pærer og salatblade. For alt grønne, som I alligevel kasserer i morgen.

Hunde må ikke tages med ind til køerne eller til andre dyr bag hegn på fælleden. Husk i øvrigt at hunde altid skal være i snor når man er bag de røde låger, af hensyn til de vilde dyr.

2. Se til kvierne

Man kan gøre dette til en familiebegivenhed og nyde naturen på fælleden – men man kan også gøre det som en hurtig tur. Som minimum skal man:

  • Tag en spand med lidt korn med fra fodertønden og gå ind i folden ved fodertruget. Slå evt. på spanden så køerne forstår at du er der med korn til dem.
    Når spanden er ved at være tom så send en sms til Rasmus på 5213 8282
  • Meningen med den daglige portion foder er at gøre dyrene tamme og fortrolige med os – og fordi de skal lære at et bestemt signal betyder mad (kan så bruges hvis de slipper ud eller skal indfanges til slagtning etc)

  • Man må som nævnt ovenfor godt selv medbringe æbler og brød (Aldrig muggent!)
    MEN ikke for meget! og haveaffald er strengt forbudt!

3. Tæl Dyrene : Der skal i sæson 2021 være 15 kvier

Mens du fodrer kan du se på køerne om de trives
Går de fredeligt rundt og græsser – eller ligger fredsommeligt og tygger drøv – så har de det formentlig fint. Vær generelt opmærksom på afvigende adfærd.
De kan have parasitter, orm eller skader hvilket kan aflæses af forskellige symptomer:
Du kan ikke tjekke dem mens de ligger ned – du skal have dem op at stå….

  • Går eller ligger nogen dyr for sig selv – eller går langsomt?
  • De skal strække sig når de rejser sig op – opfører nogen sig anderledes?
  • Er der nogen der hoster?
  • Er der nogen der har tynd mave? (= meget ko-lort ned ad bagkroppen)
  • Er der nogen der halter eller har klove der ser inficerede ud?
  • Er der nogen der har sår på ben, hoved eller kroppen?

4. Hegnsvagt

Hvis du har hegnsvagt (fremgår af vagtplanen) Gå en tur rundt om folden (hele vejen rundt) og kontroller hegnet (bemærk at en del pinde alene har til formål at holde trådene adskilt, dvs. ikke sidder fast i jorden)

På turen rundt, se om der er vand i vandhullet – og i tørre sæsoner hvor der evt. er opstillet vandposter, tjek at disse virker.

Brug strømmåleren til at se om der er strøm i hegnet. I tørre perioder, så find et sted med fugtig jord at stikke jordspydet i. Dioderne skal blinke for at der er strøm.

5. Skriv i Vagtbogen

Gå tilbage til Naturcentret med spand, elmåler og skriv bemærkninger i vagtbogen på dagen, så de næste kan holde øje – brug køernes numre som reference. Er du i tvivl, så ring eller send en mail til din holdleder.
Husk altid at skrive i vagtbogen, at du har været der og at ”alt er OK” – hvis det er…!

Det er via denne bog du giver besked til de vagter der kommer de følgende dage – hvis der er nogen beskeder at give. Det er også denne bog, der viser at du har været der….

Konstaterer du problemer du ikke selv kan håndtere på stedet, skriver du det i vagtbogen OG ringer til din holdleder eller til formanden

Holdledere: Flemming Mathiesen tlf 2070 1090 (mobil)

Formand: Flemming Sørensen tlf 4041 0166 (mobil)

 

Foreningen kan kontaktes via mail til formanden Flemming Sørensen formand@sundbyko.dk